Yeni başlayanlar nereden başlamalı?

Genellikle satranca yeni başlayan oyunculara oyun sonu çalışmaları tavsiye edilir. Bunun insana satranç öğreteceğini savunanlar vardır. Gerçekten de tahta ve kare kavramlarına tam anlamıyla alışamamış bir kişinin tahtada daha az taş olmasından ötürü oyun sonu oynaması daha kolaydır. Bununla beraber oyun sonu oynamak ile oyun sonu çalışmak arasında fark vardır.

Yeni başlayanların oyun sonu çalışmalarının onlara bir şeyler kazandıracağı kesindir, ancak bunun satrançta gelişmeleri için yeterli geleceği kanısında değilim. Nitekim yeni başlayanlar oyun sonuna eşit materyal ile ulaşmayı genelde başaramadıklarından ötürü kazandıkları bilgi birikimlerini yeterli derecede tahtaya yansıtamamaktadırlar.

Bu nedenle bana göre yeni başlayanların açılış gaflarını kapsayan kısa oyunlar, basit kombinezonlar ve açılış tuzakları ile işe başlamaları daha doğru olacaktır. Böylelikle alet kaybetmeleri daha zorlaşacak ve hesap yapma yetenekleri gelişerek satranç oynamaktan daha da fazla zevk alacaklardır.