Satranç Programlarını Kullanmak

Günümüzde her seviyeden satranç oyuncuları arasında, satranç programlarının popülerliği tartışılmaz. Fritz, Crafty ve saymakla bitmez niceleri.. Hangi programı kullanıyor olursanız olun. Oyununuzu geliştirmek için nasıl kullanmalısınız?

Sorunun cevabı için buyurun devam edelim.

Satranç programlarının en güzel yanı sabit bi partner haline gelmesidir. Sabahın köründe “Bir oyun atalım” deseniz itiraz etmez. Programlara karşı oynarken tam güç (3000 rating yada her neyse işte) açmanız son derece yersizdir (eğlence için kim olsa birkaç oyun atar canım). Bunun yerine daha gerçekçi olmalı ve bize uygun bir rating aralığı kullanmak lazım. +300 uygun bir farktır bana sorarsanız. Diyelim ki 1500 seviyesi bir oyuncusunuz programın ayarını 1800 e getirmek en uygunu olacaktır. En güzel özelliklerinden biride analiz yapmasıdır programların, bu sayede nerede hata yaptığınızı görme şansınız olur. Rahmetli hocamın dediği gibi “Zopayı yiye yiye atmayı öğreneceksiniz” ve bu olduğunda zorluk seviyesini arttırıp devam edin.

Oyun oynayıp analiz yapmaktan başka neler yapabilirsiniz ki? Önerebileceğim en güzel çalışma yöntemlerinden birisi  kendinize ufak bir üstünlük veren bir oyun sonu dizmeniz (şah+8 piyon karşıya da Şah+6 piyon) ve en zor derecesine getirip yenmeye çalışın. Hangi seviyeden olursanız olun o kadar da kolay olmayacak. Nihayet programı yenmeye başladığınızda işi zorlaştırın, 1-2 at ekleyin yada ne bileyim kale. Oyun sonunu anlamak için gerçekten harika bir yol.

Satranç programları çok öğretici olabilirler ve bulabileceğiniz en zorlu rakip de olabilirler. Günümüzde programların size sunduklarının sınır yok; satranç problemleri, taktik çalışmalar, açılış dersleri ve daha niceleri. 

Tüm bunlar harika! Teknolojinin nimetlerinden yararlanın, onu sömürün ama dışarı çıkıp güzel bir kafede yada size yakın satranç klübünde arkadaşlarınızla oynamayı da unutmayın olur mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir