Nimzo-Hint Savunması : Vitolinş Gambiti

1. d4 f6 2. c4 e6 3. c3 b4 4. c2 0-0 5. a3 xc3+ 6.xc3 b5!?

Riga ekolünün Tal ve Shirov’dan sonra iz bırakan değerlerinden biri olan Alvis Vitolinş’in ortaya attığı ancak turnuva satrancında hiç kullanmadığı bu gambiti dünya, G.Dizdar’ın 1983 yılında Gy.Forintos’a karşı oynadığı oyunla tanıdı. Daha sonra Andreas Adorjan’ın fikirleriyle gelişen gambit, günümüze kadar bir çok ustanın notasyon kağıdına konuk oldu. Bu ustalar, Mi. Adams, Motylev, Van der Wiel, Nikolic, Seirawan, Shabalov, Adorjan, Nisipeanu, Atalık, Baklan, D.Gurevich, Dzindzihasvili, Wells, Ibragimov, Rowson, Ward vs. şeklinde sayılabilir.

Teorik anlamda Açılış evresinde, c4 piyonunun durumunu sarsmak için yapılan b5 sürüşünün başarılı olabilmesi için Siyahların c5 sürüşü ile merkezî kontrol sağlayan, d4 piyonunu ilerletmeye zorlaması gerekir. Ancak bu özel durumun, özel belirtileri, yeni iç dinamikleri sağlıyor. Bunlardan ilki c4 piyonunun değişilmesinden sonra Vezirin c-hattından çekilmek için zaman harcaması gerekebilir. Ayrıca Beyazın a3 hamlesi hem tempo yitimi getirmiştir hem de b3 karesini zayıf bir kare statüsüne koymuştur. O halde bu temel olgular, bir piyonu kompanze etmelidir.

Şimdi bu gambitin ilk teorik örneğini inceleyelim:

Açılış bu oyunla dünyaya duyurulduktan sonra, başta İzlandalı ve Amerika’lı ustalar bu varyantı zaman süzgecinden geçirerek uygulamaya başladılar. Hatta bu o kadar onaylanmıştı ki süper GM’lerin oyunlarında bile rastlanmaya başlanmıştı.