Madras Kaplanı Kükredi!

2. maçı kaybedince dünya şampiyonluğu konusundaki ipi Carlsen’in göğüslediği konuşulmaya başlanmıştı. Bunun üzerine Anand bu maçı harika bir şekilde kazanarak hâlâ iddialı olduğunu ortaya koydu.

Carlsen, oyunda ilk oyunun aksine Nimzo-Hint savunmasına girmek için atılım yapınca daha önceki Dünya Şampiyonluğu karşılaşmalarında Nimzo-Hint’teki 4. Vc2’li klasik varyant ve 4. f3’lü Saemisch varyantını oynayan Anand, kendisine hazırlanıldığını anlayarak Vezir-Hint’e girmeye çalıştı. Ancak Carlsen vezir-hint’i tercih etmeyerek oyunu kabul edilmeyen vezir gambitine dönüştürdü.

Anand’ın vezir gambitindeki tercihi günümüzün en popüler varyantlarından biri olan Harwitz varyantı oldu. Burada klasikleşen blokaj varyantıyla Anand vezir-kanadından ilerlemeye başladı.

12.b5!

Anand vezir kanadındaki ilerlemesine 12. b5! ile gerçekleştirdiği bir yarma ile devam etti. Daha sonra c-piyonunu ilerlemeye başladı.

13…Vc8

Piyonun ilerleme sonrasında Carlsen’in atının kaçacak bir yeri kalmadı eğer b8’e kaçsaydı 14. c7 ile piyon çatalına gelirdi. Carlsen ise bu durumda piyonu açmaza alarak atını dolaylı olarak korudu.

14.c7‘den sonraki durum

Anand piyonunu c7’ye kadar sürmeyi başarıp Carlsen’i bu noktada ciddi baskı altına almayı başardı.

Buna karşı bu durumda Carlsen, ilginç bir karşı koyma olasılığını kaçırdı.

17.Ag5!

Oyun halen teorik açıdan bilinen bir rotada devam ediyor. Ancak Carlsen açısından sürpriz olan 17. Ag5! hamlesi nedeniyle Carlsen bu durumda yaklaşık 32 dakika düşünüyor.

Oyunun kritik diğer bir anında Carlsen, üstün olduğu piyonu geri vererek gerekli karşı şansları elinde bulundurabilirdi.

20. fxe4 N

Oyundaki teorik yenilik 20. fxe4 hamlesiyle geldi.

25. 0-0

Karşılaşmanın diğer bir kritik konumunda ise Anand oyunu daha hızlı kazandıran 25. Va6! hamlesini gözden kaçırıyor eğer siyah 25…Kc8 hamlesini oynasaydı 26. Kb1! sonrasında 27. Kb8 ile kazancı yakalardı.

28. Ka1!

Anand, bu durumda Carlsen’in fil a5 tehdidi görmezden gelerek tahtanın en önemli taşı olan c7-piyonunu gözünü kırpmadan feda ediyor. Ancak bu piyonun alınması siyahı bir daha çıkamayacağı bir açmaza makhum ediyor.

Analiz : Umut SAYMAN