Kale’ye karşı piyon finalleri

Oyunsonlarında Kale, şahın yardımıyla rakip şahı mat etmek için yeterli bir güce sahip olan güçlü bir taştır. Ancak savunan tarafta piyon olması bir anda önemli savunma imkanları verebilir.

Bu nedenle Kaleye karşı piyon finalleri daima keskin ve dinamik bir mizaçta devam eder. Genellikle bir tempo sonucu değiştirebilir.

Bu yüzden tipik metotların bilinmesinin doğru planların ve hamlelerin bulunması konusunda size çok büyük katkısı olacaktır.

1. Vezir terfisine izin vermek

Bazen piyonun vezire terfi edilmesi önlemez ancak bu her zaman dünyanın sonu geldiği anlamına gelmez. Piyon terfi etmeden şahları opozisyon durumuna getirerek terfi sonrasında kutu matı gerçekleştirmeyi denemelisiniz.

2. Köşeye kaçmak

Kalenin doğrusal hareketi bazen dezavantaj oluşturur ve siyaha bazen pat imkanı sağlar.

3. Yukarı kaçmak

Birinci metotta gördüğümüz gibi piyonu vezire terfi ettirmek bazen oyunu kaybetmemize yol açabilir. Bu tip durumlarda şahı son sıraya inerek kutu matı olmak yerine bazen beklenmedik bir şekilde şahı yukarı kaçmak oyunu kurtarmamızı sağlayabilir.

4. Ata terfi etme

Piyonun vezire terfi ettiği bazı durumların ölümcül sonuçlar içerdiğini görmüştük. Bazen hiç beklenmedik bir şekilde kaleden daha zayıf olan ata terfi etmek kalenin kazanamaması sağlar.

DİKKAT : Kale Piyonunda Bu Savunma Metodu Söz Konusu Değildir

5. Şahın kesilmesi

Köşe piyonunun 5. sırada olduğu durumlarda, şahın, piyonun terfi etmesine yardım etmesine mani olmak için 5. sırayı kontrol ederek piyonun yoluna tek başına devam etmesi sağlanır. Piyon 3.sıraya kadar ilerlediğinde ise kale hücumları sonrasında piyon düşer.

DİKKAT : Bu metotun gerçekleşebilmesi için Siyah piyonun 5. sıra veya daha gerisinde Beyaz piyonun 4. sıra ve daha gerisinde olması gerekir.

DİKKAT : Bu tekniğe karşı eğer şah piyonu savunmak için yeterli zaman bulamıyorsa işe yarar. Aksi takdirde rakip şah omuzlanarak Beraberlik sağlanır.

6. Şahla doğru köşeden yaklaşmak