Kale Hattında Bulunan Duble Piyonlar

Genelde bir çok oyuncu duble piyonlardan hoşlanmaz nitekim bir hat üzerinde biriken bu piyonlar hem hareket serbestliğini kısıtlar hem de bazı zayıf karelerin oluşmasına sebebiyet verebilir. Ayrıca oyunsonu pratiğinde genelde bir piyon değerini alır.

Elbette bazı avantajları bulunduğundan kabul edilebilecek bir duruma sahip olabilir. Örneğin herkesin ilk aklına gelen özellik merkezi kontrol edilebilmesidir. Bunun yanında oyun sonlarında ilerlemiş duble piyonların geçer piyon elde edilebilmesinde de kullanılabileceği aşikârdır. İlerlemiş duble piyonlar aynı zamanda alan avantajı da oluşturabilmektedir.

Bütün bunların yanı sıra doğal düşünce içerisinde tahtanın ortasından uzaklaşıldıkça duble piyonun zayıfladığı düşünülebilir. Zengin satranç oyunu, pozisyonel bir bütünlük içinde seyretmesinin yanı sıra bünyesinde bazı formülleri de barındırmaktadır. Bu tip durumlara da bazı tekniksel çözümler getirilmiştir. Bizim buradaki ilgi alanımız, kale hattı piyonlarının duble piyon olduğu durumlarda nasıl devam edilmesi gerektiği konusunda olacaktır.

Doğal bir izlenim köşedeki taşların mezillerinin azaltıdığını açıkça ortaya koymaktadır. Bu dezavantajın yanı sıra aynı izlenim duble piyonların bir yarı açık hat sağladığını da bize müjdelemektedir. Bu kaleler aracılığıyla rakip kampta zayıflamış olan piyonlara saldırarak hasmın piyon yapısı zayıflatılabilir. Elbette bir yarı açık hat bu iş için yeterli değildir. Zira bu piyonlara karşı hücumun menzilini kısıtlar ve piyonların hücumun bertaraf edilebilmesine sebebiyet verebilir. Bu nedenle yarı açık hattın hemen yanındaki hattın da boşaltılmasında büyük fayda bulunmaktadır. Öyleyse bu yazılanları kurallaştıralım.

KURAL : Kale hattında bulunan duble piyonlarının inisiyatif kazanabilmesi için oyunda kaleler ve duble piyonun hemen yanındaki iki hattın yarı-açık hat olması gerekmektedir.

Şimdi bu yazılanlarla ilgili bazı örnekleri inceleyelim.

Bu şekilde piyonların hareketsiz bir şekilde beklemelerinin etkili bir çözüm olmadığı gözler önüne serilmektedir. Peki Beyazlar dubleyi bloke ederek diğer kanattan oynamayı deneyebilirler mi? Bu blokenin bir alet ile yapılması buraya bir alet bağlanması demektir. Bu nedenle bu tercih edilemez. Piyonla yapılması ise b (g) ve c(f)-hatlarının yarı-açık olmasından dolayı piyonlara hücum ederek inisiyatif sağlanması anlamına gelecektir. Şimdi bununla ilgili bir örnek inceleyelim.

Şu âna kadar kale hattındaki duble piyonları genel bir şema içinde oluşturduk. Ancak satranç oyunu her zaman bu tip genel şemalarla ilerlemez. Bazen yaratıcı bir fikir doğru bir çözüm olabilmektedir. Şimdi ise savunma sanatının dinamik bir halde vücut bulduğu bir konumu inceleyelim.

Şu âna kadar duble piyonlarımız hep vezir kanadındaydı. Peki bu piyonların şah kanadında olmasında herhangi bir problem mi var? Yoksa şahın bu kanatta bulunması oyun sonu için bir dezavantaj mı oluşturmakta? Hemen inceleyelim!