Büyük Kaçış

Khismatullin - Eljanov partisi, Avrupa Bireysel Şampiyonluğu, Kudüs 2015

2015‘in en iyi hamlesi hangisi sorusu bugünlerde satranç otoriteleri açısından cevaba kavuşmuş gibi gözükmektedir. 2015‘in en iyi ve en yaratıcı hamlesi Kudüste oynanan Avrupa Bireysel Şampiyonluğunda Khismatullin ile Eljanov arasında oynanan partideki ürkek bir şah hamlesiydi.

Bu hamleyle Beyazlar şahını güvenli bir konuma yerleştirmek için hiç gözünü kırpmadan kale feda ediyorlardı. Ancak bu fedayı çok doğal karşılamakta çok güçtür nitekim bu kale siyahın geçer piyonunun elini kolunu sallayarak başlangıç sırasından terfi etmesine karşı beyazın tek savunma kuvvetiydi. Ayrıca bu feda sonrasında şah temposu da siyahta kalıyordu.

Beyaz macera filmlerindeki heyecanı bizlere her hamlede hissettirdiği şah manevrası ve kale fedasıyla kendi şahını güvene alarak açıkta kalmış şaha saldırı organize etmek için zaman kazanmaktadır ve kale gerideyken gerçekleştirdiği kombine hücumlar sayesinde sadece vezir ve piyonu ile hasmını içinden çıkılmaz bir mat ağına sokmaktadır.

Şimdi bu eşsiz karşılaşmayı inceleyelim.

Hiç şüphesiz 44. Şg1!! hamlesi 2015’in en iyi ve en yaratıcı hamlesidir. Bazıları bunu Mitrofanov’un celbetmesi ile kıyaslasa da bu kendine has bir taktik vuruştur ve Mitrofanov’un celbetmesinden çok daha etkileyici bir hamledir.

BÜYÜK KAÇIŞ

Bütün Dünya dergisinde yayınlanan metin :