Berlin Duvarı Yıkıldı

carlsen_anand_2014

Carlsen henüz ikinci maçta sürpriz bir şekilde Anand’ı yendi.

Carlsen, Kramnik’in Kasparov’u yendiği 2000 yılındaki dünya şampiyonluğu karşılaşmasından bu yana dünya şampiyonluğu karşılaşmalarında kullanılan siyahlarla berabere kalma ve beyazla kazanma stratejisinin artık bugün sonunun geldiğini  gösterdi.

Siyahla 1.e4’e karşı Berlin ya da Petroff savunmasıyla beraberliğe oynayan siyahlar 2000 yılından bu yana Beyaz oyuncuların 1.e4 oynamasını bıraktırmışlardı.

Carlsen, Anand’a karşı Berlin’deki uzun teorik yolları bir tarafa bırakarak hızlı bir şekilde daha önce oynanmayan bir açılış durumu yaratmaya çalıştı. Berlin’e girildiği anda Carlsen önce merkezde tansiyon yaratmayan kapalı bir merkezi muhafaza etmeye çalıştı. Anand’ın vezir kanadından karşı-oyun çıkaramayacağı bir piyon yapısı yarattı.

Bunun sonrasında vezir kanadında alan kazanıp daha sonra sürpriz bir şekilde Kale rampası manevrası ile Kale’sini vezir kanadından şah kanadına taşıyarak Anand’a karşı yıpratıcı bir şah hücumu gerçekleştirdi. Aynı manevra Kramnik ve Kasparov arasında 2000 yılında gerçekleşen dünya şampiyonluğu karşılaşmasında da kullanılmıştı.

Siyahın makul bir konumu olmasına rağmen Anand kendini İspanyol işkencesi olarak anılan bir stratejik buhranın içinde buldu. Yine de Anand direndi ve şah kanadı hücumunu hafif aletleri kırışarak püskürtmeyi başardı. Ancak bunu yaparken konumunda çeşitli piyon zayıflıkları ve güçlü kareler bırakmak zorunda kaldı. Carlsen bunun üzerine kuvvetlerini e-hattı üzerinde organize ederek Alekhine’in silahını kurarak 7. sıraya inmeye başardı.

Anand, oyunun son anına kadar karşı-atak yaratmak için mücadele ediyordu, ancak konum yapı itibari ile siyaha kolay bir oyun vermiyordu. Oyunun son anına kadar Anand’ın savunma şansı olmasına rağmen oyunun son hamlesinde yaptığı kaba bir hata sonrasında maçı kaybetti.

Analiz : Umut SAYMAN