Başarılarına Bir Yenisini Ekledi!

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru sevgili dostum satranç antrenörü ve kurgucu! Umut Sayman ile bir konuşmamızda söylediği söz hala aklımda; “Dostum, çok güzel şeyler olacak!” Bütün yılı gerçekten de Umut’un çalışmalarını ve aldığı harika sonuçları gözlemleyerek geçirdim diyebilirim. Yine ne yaptı diye merak edenler haberin devamında cevaplarını bulacaklar.

Umut Sayman’ın Fide Cup şampiyonu Azerbaycanlı Kurgucu Kenan Velikhanov ile ortaklaşa kurgulamış olduğu uzak bloklar, zillahi, açmaz matları ve model mat temalarının sentezi olan yardımlı mat kurgusu Alman kurgu dergisi FeenSchach’ta yayınlanmıştır. Feenschach dergisi genelde retro (eskiye dönüş), proof game (oyun düzeltme), kendini mat ve yardımlı mat dallarında uzmanlanmış ve dünya çapında hem çözücülerin hem de kurgucuların ilgiyle takip etmiş olduğu bir dergidir.

Pasif Zillahi konusunun işlendiği problemde zillahi konusunun doğasına uygun olarak varyantlarda beyaz taşlardan biri alınırken diğer taş mat ederken diğer varyantta bunun tam aksine birinci varyantta mat eden taş alınarak ilk varyantta alınan taş mat eder. 

Bunun dışında her matın gerçekleştiği durumda tüm kaçış kareleri tek bir taş tarafından kontrol edildiği için kurguda aynı zamanda model mat teması da söz konusudur. 

Ayrıca oluşan her iki mattada siyah atlar açmazlarla bağlandığı için açmaz matı teması ya da siyah atların bağlanması söz konusudur.

Bununla birlikte başlangıç hamleleri sonrasında şahın kaçış kareleri tıkandığı için ve şah mat olma esnasında bu karelere kaçamadığı için uzak bloke teması da kurguda bulunmaktadır.

Problemin çözümü şu şekildedir :

1. Fxe2 Kd6 2. Şd3 Ff5#

1. Fxe6 Kb5 2. Şf5 Vd3#

Kurgunun çözümüne baktıktan sonra şimdi kurgudaki temaları inceleyelim. 

Zillahi için birinci varyantta ilk hamlede siyah 1. Fxe2 ile veziri alıyor ve varyantın sonunda beyaz 2. Ff5# hamlesiyle matı gerçekleştiriyor ve ikinci varyanta siyah 1.Fxe6 hamlesiyle fili alarak başlıyorlar ve varyantın sonra beyazlar 2. Vd3 ile matı gerçekleştiriyorlar.

Model mat temasına gelince ilk varyantta 2. Ff5# ile gerçekleşen matta Siyah şahın c4’e gitmesini sadece b3 piyonu ve şahın c2 ve e4 karelerine kaçmasını sadece matı gerçekleştiren Beyaz fil önlüyor. İkinci varyanttaki matı incelediğimizde ise 2. Vd3# ile gerçekleşen matta siyah şahın f6’ya kaçmasını f6’daki piyon g4 ve g5 karelerini kaçmasını beyaz şah ve e4 ile g6 karelerini kaçmasını da matı gerçekleştiren vezir sağlıyor. 

Açmaz matı teması ise ilk varyantta 2. Ff5# hamlesiyle gerçekleştirilen matta eğer d4 karesindeki siyah at d6 karesindeki beyaz kale tarafından mutlak açmazda olmasaydı gerçekleşmeyecekti. Aynı şekilde ikinci varyantta 2. Vd3# hamlesiyle gerçekleştirilen matta e5 karesinde siyah at b5 karesindeki beyaz kale tarafından mutlak açmazda olmasaydı gerçekleşmeyecekti.

Uzak bloklar temasında ise siyah ilk varyantta 1. Fxe2 hamlesiyle başlarlar ve 2. Ff5# gerçekleştiğinde siyah şah kendi fili tarafından tıkanan e2 karesine kaçamaz. Aynı şekilde ikinci varyanta siyahlar 1. Fxe6 hamlesiyle başlar ve matı gerçekleştiren 2. Vd3# hamlesi oynandığında siyah şah kendi fili tarafından tıkanan e6 karesine kaçamaz.

Unutmadan ekleyelim, Umut bu yarışmada İzmir şehrini temsil etti. Bu başarıyı şehrimize getirdiği için kendisine teşekkür ediyoruz.