Açılışları isimlendirirken

Bilindiği üzere satranç açılışlarının niteliklerini belirtmek maksadıyla isimlendirirken belli sıfatlar kullanılmaktadır.

Oyun : Oldukça eski açılışları tanımlamakta kullanırız. Örneğin İskoç Oyunu, Viyana Oyunu, Dört At Oyunu gibi.

Açılış : Beyazın açılış seçimi.

Varyant : Genellikle açılışlarda sıkça kullanılan yolları belirtmek için kullanırız. Şah-Hint Savunması Averbakh varyantı ya da Sicilya Savunması Najdorf Varyantı gibi.

Savunma : Daima Siyahın seçtiği açılıştır. İki At Savunması ya da Nimzo-Hint savunması gibi.

Gambit : Açılışta, materyal feda edilmesine gambit denilir. Gambitler Beyazla (Şah gambiti) ya da Siyahla (Leton Gambiti) yapılabilir. Rakibin materyali alması ya da almaması durumuda belirtilebilir. Örneğin Kabul edilen Vezir Gambiti, Kabul Edilmeyen Vezir Gambiti gibi. Bununla birlikte bazen gambitlerdeki fedalar tam anlamıyla feda değildir bu tip gambitlere Yalancı (pseudo) gambit denir. Bu tür gambitlerin en bariz örneği Vezir gambitidir; 1.d4 d5 2.c4 dxc4 hamlelerinden sonra Beyazlar piyonu 3.Va4 hamlesiyle rahatça alabilirler.

Karşı-Gambit : Rakibin gambitini, gambitle cevaplamak ya da Siyahla oynanan gambitlere denir. Örnek Olarak Şah Gambitine karşı Falkbeer Karşı-gambiti ya da Greco Karşı-gambiti (Leton gambitinin eski kaynaklardaki ismi) verilebilir.

Sistem : Rakip taşların farklı yerleşimlerine karşı bile şematik bir yerleşim sergilenmesi durumudur. Örnek olarak Colle Sistemi, Barcza Sistemi, Kirpi Sistemi gösterilebilir.

Atak : Zaman zaman Agresif ya da provokatif varyantlar için kullanılır. Örneğin; Fransız Savunmasındaki Alekhine-Chatard Atak ya da İki At Savunmasındaki Kızarmış Ciğer Hücumu veyahut Grob Atak. Zaman zamanda Siyahla uygulanan defansif bir sistemin Beyaza adapte edildiği taktirde de bu isimlendirme kullanılır. Örneğin Şah-Hint Atak, Taş Duvar Atak gibi.

Tersten : Siyahla oynanan bir Savunmayı, Beyazın uygulaması veyahut Beyazla oynanan bir açılışın Siyahla oynanması durumudur. Örneğin İngiliz Açılışı için Tersten Sicilya veya Barcza açılışı için Tersten Modern denmektedir.

Anti : Varyantlardan sakınmak için kullanılan devamyollarına denir. Örneğin Marshall Karşı-atağından sakınmak için Anti-Marshall varyantı kullanılır.