2014 Dünya Şampiyonası 5. maç sonucu: Anand Carlsen’e karşı 3. beraberliğe razı olur

Magnus Carlsen-Viswanathan Anand

Viswanathan Anand ve Magnus Carlsen 5. oyunda beraberlikle yetindi

 

2014 Viswanathan Anand ve ünvanını savunan Magnus Carlsen arasındaki Dünya Satranç Şampiyonası’nın 5. oyunu Cuma günü beraberlikle sonuçlandı.

Hintli GM beyazlarla oynuyordu ve 5. maçtan sonra puanlar şimdi 2.5-2.5 eşit durumda. Oyunun sonucu 29 hamle tamamlandığında beraberlik olarak belirlendi.

Anand Perşembe günki dinlenme gününden son derece faydalandı ve hem Hintli oyuncu hem de Carlsen 5. Maça çok iyi başladı. 5 kez dünya şampiyonu olan Anand rakibinin açılış hamleleriyle sahip olduğu tehditleri teşhis etti ve güvenli yolu bulmakta ve o yönde oynamakta başarılı oldu.

Şu hamleler 20…Fxd5 21 Fxd5 Kad8 22 Vf3 Carlsen için çok daha güvenliydi ve Anand’ın beyazlarla bir avantajı olmasına ragmen, 44- yaşındaki oyuncunun 5. oyunda bunu kazanca dönüştürmesi zordu.

Anand 27. hamlede Carlsen’i test etmek için çok iyi bir şans yakaladı, Ka4. Eğer Ka4 yerine Kb7 oynasaydı Dünya 1. olan Carlsen’e baskı kurmak için çok iyi şans elde etmiş olurdu. Eski dünya şampiyonu oyunun sonucundan dolayı rahatlamış durumda.

Carlsen’in zayıflığı her oyunda bir kazanç aramasıdır ve beraberlikle yetinmek onun üzerinde daha fazla baskı yaratabilir. 5. oyundan sonra puanlar 2.5-2.5 eşitlenmiş durumda ve bir sonraki oyun Cumartesi günü oynanacak.

Haberin Yazarı : Mustafa Erkan

Satranç hayatına İzmir’de başlayan Mustafa Erkan daha sonra Avustralya’da yaşamaya başlamıştır. Ülkemizde satranç oynamaya devam eden Mustafa Erkan, Valeri Beim’ın Satranç Stratejisinde Dersler kitabını dilimize kazandırmıştır. Şimdilerde ise Valeri Beim’in diğer bir kitabı olan ‘Dinamik Satranç Nasıl Oynanır?’ Kitabini çevirmektedir ve kitap 2015 başında yayınlanacaktır. Şu anda 1813 ELO ve 1901 UKD puanına sahip kuvvetli bir sporcudur.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir